Förvarningen.

Oskar Edlund stormar mot SM Guldet på 400m häck, före världslöparen Carl Bengtström, vid SM i Uppsala coronoåret 2020

Det var veckan innan Stora Friidrotts SM, augusti 2020. Pandemin hade satt käppar i hjulet för tävlingarna och våra aktiva behövde tävlingstillfällen för att slipa formen inför svenska mästerskapen. Vi bestämde oss för att arrangera Täby Sommarspel och inbjudan hörsammades väl, inte minst på 400m häck för damerna och herrarna. Så här skrevs, på tabyfriidrott.se den 6 augusti 2020, om det som utspelade sig.

Loppet som etsat sig fast lite extra på näthinnan är 400m häck för herrar som var det loppet som på förhand hade det starkaste startfältet och som faktiskt överträffade de högt ställda förväntningarna!

Med hemmaögon hade vi sett fram emot en duell mellan Upsalas Isak Andersson och hemmaklubbens Oskar Edlund, men på papperet låg favoritskapet egentligen ganska tungt på Isak som sprungit på fantastiska 50.05 och som dessutom visat fin form där han nyligen noterat 21.30 på 200m. Även om ”underhandsrapporterna” skvallrat om att Oskar tagit stora kliv under året så var det egentligen inte rimligt att förvänta sig att han i sitt första lopp över seniorhäckarna skulle sänka sin fjolårstid 51.41, satt i finalen på Ungdoms OS på de 7 centimeter lägre häckarna. 

Men när startskottet väl ljudit så visade det sig direkt att det skulle komma att bli en tät kamp på riktigt. Sällan har man sett en så tajt och omväxlande duell. Oskar öppnade, från sin bana innanför, starkast och var någon halvmeter före fram till tredje häck till vilken han tog mäktiga 13 steg. När Oskar sedan växlade till 14 steg så började så styrkeförhållandet växla över till fördel Isak, som redan kalibrerat in sin 14-stegs rytm från start. In på upploppet var det i princip dött lopp men till sista häcken skaffade sig Oskar ett litet övertag. Men Isak gav sig inte utan pressade Oskar hela vägen in över mållinjen! 

Tidtagaruret visade på strax under 51 sekunder, men kunde det verkligen stämma?! Jodå! Eltiden förkunnade; 50.90 för Oskar, 50.93 för Isak! Vilka tider! Bägge under det tidigare svenska årsbästat för seniorer.

Det som kändes som ett enormt lopp, visade sig bara vara en förvarning om vad som komma skulle. För en och en halv vecka senare, på Stora SM, så skulle förhandsfavoriten Carl Bengtström från ÖIS visa sig få väldiga problem med 18-åringen från TIS. Från samma sajt, från den 17 augusti 2020.

Även om vi som såg Oskars fantastiska löpning på Tibblevallen för en och en halv vecka sedan haft på känn att söndagens finallopp på Friidrotts-SM kunde bli något alldeles extra, så var det egentligen helt orimligt att förvänta sig att Oskar skulle vara med och på riktigt utmana om guldet. Rent objektivt vilade ett ganska tungt favoritskap hos Carl Bengtström, fjolårets JEM-guldmedaljör som imponerat storligen både på 200 och 400 meter där han så sent som på Lag SM hade utklassat sina motståndare. Att han skulle sänka sitt årsbästa och komma ner mot sitt personliga rekord på 50.20 stod utom allt tvivel, och då skulle det krävas att Oskar gjorde något utöver det vanliga.

Och det var precis det Oskar gjorde. Efter att ha tappat lite mot en aggressivt öppnande Bengtström till första häcken, sprang så Oskar sitt livs bortre lång. Trots våldsamma satsningar av Bengtström och Andersson var det Oskar som hade tagit kommandot när killarna svängde in i sista kurvan. Detta efter en graciös häcklöpning värdig en plats i de stora galorna, där Oskar tog 13 steg mellan häckarna fram till och med femte häcken.

In i kurvan gör så Oskar skiftet från 13 till 14, ett skifte där det fortfarande finns förbättringspotential, och när killarna går över sjätte häcken är det helt jämnt om guldet. Tillbaka med ”bästa ben” återgår Oskar till sin närmast sömlösa häckteknik, och efter att Bengtström får en lite sämre 8e-häck är Oskar i guldposition in på upploppet! 

Sista två häckarna sitter perfekt och trots att Bengtström sin vana trogen gör ett fantastiskt upplopp så är Oskar minst lika stark och kan springa mot sitt första Senior SM-Guld!! 

Och tiden: 50.15!!! Det är Svenskt juniorrekord!!! Och kanske minst lika häftigt, Oskar går in på 10e-plats genom tiderna i denna Svenska paradgren och tar plats bland de riktigt stora! Man saknar nästan ord.

För Oskar innebar det dessutom att han övertog Wille Frobes klubbrekord på sträckan (50.94 från 2018) och dessutom att han passerade förbi klubblegendaren Peter Andersson (50.98 från 2002, dvs. samma år som Oskar föddes). Tack Oskar och Isak för den minnesvärda uppvisningen!

Oskar, som året efter tog Junior EM-silver på sträckan, fick dock vänta fram till den 14 maj 2023 innan han till slut kunde putsa personbästat från den där magiska SM-finalen. På Big 12 Conference Championships, där Oskar tävlade för sitt universitet Texas Tech University, sänktes personbästat till 49.94 och därmed gick han som nionde svensk genom tiderna under drömgränsen 50 sekunder. Men i sommar räknar vi med att få se honom i TIS-linnet igen, då det bär av hemmåt igen i början på juni.