Genombrottet.

När Fabian Delryd kom till Tibblevallen den 20 maj 2018, så var det inte för första gången. Få hade väl gjort fler höjdhopp just här än Fabian, men den här gången klev han in genom den tröga snurrgrinden med bara ett mål framför ögonen. 2.30.

Det hade varit oerhört nära redan ett par veckor tidigare. Vid tävlingar i Bar, Montenegro, hade Fabian klarat 2.27 med luft och dessutom sånär glidit över också 2.30. Men nu var stunden kommen. I en artikel från tabyfriidrott.se, från den 20 maj 2018, skildrades händelserna.

När Fabian gick in i tävlingen var han ensam kvar. Han gick in på 2,11 fortsatte med 2,17 och 2,22 innan han begärde upp ribban på nya personliga rekordhöjden 2,27. Precis som på tidigare höjder tog han i första försöket. Därefter var det dags för ett försök att sälla sig till den fem man starka skaran av svenska höjdhoppare som klarat 2,30. En höjd som även var Fabians stora mål för säsongen. Det syntes i första hoppet att det var en speciell höjd för Fabian och efter en tydligt spänd ansats kom dagens första rivning. I andra försöket var den betydligt mer avslappnade ansatsen tillbaka igen och han tog – med luft emellan – till publikens jubel! 

Nästa höjd blev 2,33, en höjd som är högre än vad man vann guld med på senaste EM. Skulle Fabian kunna ladda om? Fabian gav ett rungande svar och tog 2,33 i första försöket utan att ens vara nära ribban. Publikens jubel blev förstås om möjligt ännu större och trots att vi visste Fabians kapacitet var det knappt man kunde tro sina ögon när vi fick se detta mäktiga hopp på så nära håll. Tibblevallens starkaste friidrottsresultat alla kategorier och genom alla tider var ett faktum. Bland svenska höjdhoppare genom tiderna är det nu bara Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Linus Thörnblad som klarat högre höjd och i årets världsstatistik är Fabian nu delad 2:a efter Barshim.

Självklart var det många som ville gratulera efter tävlingen och Fabian visade ännu en gång prov på vilken fantastisk person och förebild han är. Så fort han har möjlighet ställer han alltid upp för såväl klubbens barn och ungdomar som andra. Det var många barn/ungdomar som ville få en bild tillsammans med Fabian och som fick en bild och ett härligt minne att ta med sig.

En oförglömlig dag för oss som var där och som med egna ögon fick se Fabian sväva mot himmelska höjder. Som tur är finns 2.33 hoppet också bevarat för eftervärlden i nedan klipp.