Kvinnor Stavhopp

Sara Winberg, Täby IS, en av världens främsta juniorer i stavhopp

Hemmaklubbens Sara Winberg får räkna med att ha många ögon på sig när 19-åringen gör sig redo för säsongens andra tävling. Sara tillhör världens främsta juniorer i grenen och har skyhög potential. Efter en trevande säsongsinledning höjde hon för en vecka sen, vid nordiska mästerskapen, årsbästat till 3.90. Utomhusperset ligger 25 centimeter högre men den egentliga kapaciteten, när hon får allt att stämma, är ännu desto högre. En tjej som till synes trivs som bäst när det gäller som mest. Det är i alla fall slutsatsen man måste dra när man går igenom hennes högsta hopp i karriären, vilka alla skett vid de stora tävlingarna. Senast när hon hoppade 4.10 på Junior VM ifjol vilket gav henne en tiondeplats. Kan hon på Tibblevallen höja årsbästat till över 4 meter har hon dock gjort det bra, för huvudmålet som är Junior EM ligger ännu långt borta i tid och det är inte nu hon ska vara som bäst.

Två Turebergstjejer gör även de spännande starter. 15-åriga Beate Pott, född 2007, har redan hoppat så högt som 3.82 och tillhör europas bästa i sin årskull. Detsamma gäller Alva Back, född 2006, som slutade 8a på Ungdoms EM ifjol. Men då gällde det sjukamp. 17-åringen från Sollentuna har bland annat kastat spjutet över 50 meter, men är också en riktigt duktig stavhoppare med 3.82 som sitt bästa hittills. Trots att stavhoppet inte ingår i tjejernas mångkamp.

Över 4 meter har både Johanna Hellman från IFK Lidingö och Annika Jönsson från Spårvägen hoppat. Detsamma gäller också Elienor Werner från Hässelby som faktiskt har det allra bästa personrekordet med 4.35. Elienor har dock haft otroligt mycket problem med skador och sjukdomar och har inte tävlat sen 2017, så några förväntningar på sådana höjder ska vi nog inte ha. Utan ett visst favoritskap får vi nog ändå ge vår unga hemmahoppare från Ensta.

Startlista

Sara Winberg -04, Täby IS, PB 4.15

Johanna Hellman -99, IFK Lidingö, PB 4.00 (inomhus)

Annika Jönsson -96, Spårvägens FK, PB 4.13

Elienore Werner -98, Spårvägens FK, PB 4.35 (inomhus)

Alva Back -06, Turebergs FK, PB 3.82 (inomhus)

Beate Pott -07, Turebergs FK, PB 3.82 (inomhus)