Män 600m

Erik Martinsson spurtar ner självaste Andreas Kramer och vinner Finnkampen 2021. Foto: Deca Bild

Vår rekordsponsor digipant.se har utlovat prispengar till den som sätter ett nytt svenskt rekord eller sverigebästa. Nu står det klart att det kan bli ett högst tänkbart utfall på manliga 600m! I startlistorna hittar vi nämligen 800m-essen Erik Martinsson och Alexander Lundskog, som för bara en vecka sedan representerade Sverige i Nordiska mästerskapen. Bägge killarna har också sadlat om från 400m och frågan är om inte 600m är den distans som passar dem allra bäst! Allt talar i alla fall mot en stenhård duell, då det på NM bara skiljde någon tiondel emellan dem.

Erik, representerande Upsala IF, är kanske den med störst meriter. Personbästanoteringarna är så bra som 46.73 på 400 meter och 1:46.59 på 800m! Sistnämnda tid för övrigt från Finnkampen 2021 där Erik vann och spurtade ner självaste Andreas Kramer. Karriären har hittills inbringat inte mindre än 7 SM-medaljer varav 2 guld.

Alexander Lundskog har bakgrund från 400m häck där han sprungit på hyggliga 51.25 som bäst och bl a tagit ett SM-brons. Till säsongen 2020 valde han, i samråd med coach Per Skoog, att sadla om till 800m och det var ett minst sagt lyckat drag! För även om karriären hittills ”bara” bringat hem en SM-medalj (silver 2021) så har han faktiskt t o m sprungit snabbare än Erik med sina 1:46.33! En tid som placerar honom som 8a i Sverige genom tiderna och det är en tid som gör att han nu kan konkurrera på internationell nivå. Ett minst sagt lyckosamt byte!

Den främsta tiden genom tiderna på distansen 600 meter tillhör Robin Rohlén, tävlande för IFK Umeå, som sprang på 1:16.75 min på Stockholms Stadion för snart 10 år sedan. Robin kom precis som Erik och Martin från underdistans och 600m passade honom kanske allra bäst.

Men nu är frågan om rekordet överlever till måndag. För både Erik och Alexander visade bra form på nordiska mästerskapen för en vecka sedan där Erik kom i mål strax för Alexander.

Samtidigt krävs en rejäl satsning för att hota rekordet! Man behöver passera 400 meter på under 50 sekunder och sen orka med en tid under 27 sista 200 metrarna. Magkänslan säger att det kan gå. Men vem kommer först?

Därbakom ser vi fram emot att se Danderyds SKs Erik Skoglund som gjort fina tider på både 400m och 800m och säkert kan vara med att hugga om en topp-4-placering.

Startlista

Erik Martinsson, Upsala IF

Alexander Lundskog, Ullevi FK

Björn Seifert, Upsala IF

Benjamin Cefo, Västerås FK

Walid Oussalah, Spårvägens FK

Erik Skoglund, Danderyds SK

Neo Hall, Hammarby IF

Jesper Rilegård, Täby IS

Jakob Bergström, Turebergs FK