Tårarna.

När Täby IS damlag samlades på Tibblevallen den 21 maj 2022, så hade det gått 24 långa år sedan laget senast lyckades kvala till Lag-SM-finalen. Efter att ha fallit på mållinjen ett antal år i följd så var viljan att vinna, men också rädslan att förlora ännu en gång, påtaglig. Men nu, hemma på Tibblevallen, skulle det äntligen gå vägen. Tårarna gick inte att hålla tillbaka. Det var verkligen den finaste av idrottsstunder. Såhär skildrades händelserna på tabyfriidrott.se.

”Vi tar det från början.

Nytt för i år var att Lag-SM-kvalet och division 1 för herrar och damer avgjordes samtidigt och det resulterade i en mindre folkfest med tävlande och publik. Succé redan där alltså.

Och det var inget snack om vilket lag som laddat längst och mest för denna dagen. Våra tjejer har haft något stort på gång under flera år i Lag-SM men har som tidigare nämnts haft lite stolpe ut. Men trots en pandemi som försvårat lagmomentet så har fokus för tjejerna hela tiden varit att ta sig upp till Lag SM-finalen. Och det var tydligt redan när man kom till vallen på lördagen att de längtat länge efter den här dagen och att det bara var en sak som gällde – seger.

Till start hade vi i princip det på papperet bästa tänkbara laget. Detta tillsammans med tjejernas långa väntan på denna chansen förklarar kanske den tydliga känsla av nervositet som fanns både bland tjejerna, men också bland en stor del av oss supporters och ledare. ”Inte ett års väntan till”…

Nervositeten och oron minskade inte direkt när vår stora utmanare och tillika rival, Tureberg, öppnade tävlingen starkt.

Men om tjejerna var nervösa så hanterade de det med den äran. För det som följde under dagen var en uppvisning i hur ett starkt lag agerar tillsammans. Det var prestationer på, eller över, personbästa nivå bland i princip samtliga tjejer. 

Både 06orna och 07orna var representerade i laget genom Alma Hallsten och Rut Grufman som båda pallade för trycket och gjorde fina insatser. Sara Winberg -04 höll på att ge oss alla en hjärtattack genom att riva två gånger på sin ingångshöjd 3.58 i stav, men visade sen prov på sitt starka psyke när hon med stor press på sina axlar tog höjden i sitt sista försök och därmed säkrade segern.

Lagledare Richard hade efter gediget sökarbete lyckats hämta hem Sofia Linde från sina djupa utgrävningar bland lagböcker och rättsfall, och trots begränsad specialträning inför fick hon ändå iväg kulan 13 meter och tog en övertygande andraplats. En månads träning till finalen så blir hon farlig… Maja Almgren gjorde en efterlängtad comeback på 100m och kanonfina 12.42. Maja Sund gjorde ett starkt 800m-lopp och kunde med stor viljekraft hålla Lidingös Rebecka Öberg bakom sig in till den viktiga förstaplatsen.

Emelie Eklund gjorde en av dagens mest glädjande insatser när hon snuddade på personbästat i längd med sina 5.89 och visade att hon nu kanske är bättre än någonsin efter sin svåra fotskada. Emilia Lillemo gjorde processen kort med sina motståndare och sprang in på fantastiska 10:09 min på 3000m hinder trots fall på sista vattenhindret. Även hon bättre än någonsin, vilket vi snart lär få se prov på. Vera Sjöberg ställde upp för laget och sprang hem en fjärdeplats på 5000m med begränsat med träning i bagaget och nyss hemkommen från USA. Nu har hon en ytterligare månad på sig att slipa på formen innan finalen. Hannah Stenbeck gjorde ett ovant inhopp när hon tog hand om tresteget och nådde där 10.55w och en femteplats i sin första tävling i grenen på många år.

Ett extra stort lass drogs av en kvartett tjejer och som de levererade. Maria Södergren, en av lagets verkliga förgrundsgestalter, visade vägen med segrar på både 100m häck och 400m häck. Linnéa Frobe, vår nyblivna svenska mästarinna, gav inte sina motståndare en chans när hon tog hem 200m och 400m. Lovisa Linde är tjejen som ingen vill möta på en slutsträcka i stafett, och nu visade hon återigen att detsamma gäller också i Lag-SM-sammanhang. 3 meters pers i diskus (35.41!) följdes av över 40 meter i spjut och därmed så hade hon gett Greta Graziani ett gyllene läge inför 1500m.

Och det var så fint och känsloladdat att just Greta, som kanske brunnit allra mest för att vi ska nå Lag-SM-finalen, var den som fick avgöra matchen med ett både balanserat och viljeladdat lopp där det liksom inte fanns något annat än seger som gällde med upploppet kvar – och hon grejade det!  

Lagsegern var säkrad men som pricket över i:et så fick Greta också föra pinnen först i mål i den avslutande stafetten efter ett magnifikt bäddande av Hannah S, Linnéa F och Maria S! Ett perfekt slut på en minnesvärd dag och en milstolpe i klubbens historia är det att vi nu är tillbaka i friidrottens högsta serie! 

Det är så mycket hjärta och vilja i det här laget vilket också framgår när man läser Gretas fina reflektion på instagram riktad till sina lagkamrater efter lördagens tävlingar, som stod att läsa intill en bild på hela laget. ”This is just the top of the iceberg. We’ve all had our injuries and ups and downs during the last years, but we’ve always been there for each other. We turned a lonely sport as track and field into a team sport and this is why we won today.  💙❤️🤍”

Många av tjejerna som ingick i laget då tävlar nu på galan den 4 juni. Håll utkik efter TIS-tjejer med utstrålning, pondus och teamspirit. Ni kommer förstå vad jag menar när ni ser dem i action.